İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tadilat çalışmaları başlattığı Konak Pasaport İskelesi’ne Urla’dan getirilen yüzer iskelenin adının “Agemonnon” olması, krize neden oldu.

İskele 1867-1886 yılları arasında inşa edildi. İskele binası o dönemde Osmanlı İmparatorluğu pasaport bürosu olarak kullanılıyordu. Günümüzdeki “pasaport ” adı da o zamandan kalmadır. Ancak iskele binası 1922 yılında, İzmir’in kurtuluşunun hemen ertesinde başlayan Büyük İzmir Yangını sırasında hasar gördü. İskele binası 1926 yılında Kazım Dirik’in valilik döneminde, yeniden inşa edildi ve körfez vapur işletmeleri binası olarak hizmete girdi. İskele 2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.
Bazı haber sitelerinde paylaşılmasıyla duyulan isim tartışmasına, İzmir AK Parti ve MHP tarafından büyük eleştirilere sebep verdi… Seferihisar Milliyetçi Hareket Partisi ilçe Başkanı Ahmet Şeremet‘de sosyal medya hesabından paylaştığı yazıda tepkisini gösterdi;
Bir kere de hayırlı bir isim bulsan da şaşırsak. Fakat bunlar gaf değil , aklının içindekilerin dışa yansıması . Onlar da geldikleri gibi gittiler , siz de geldiğiniz gibi gideceksiniz…
Tunç Soyer İzmir Pasaport İskelesine Yunan Mitoloji Kahramanı “Agamemnon” ismini vermiş. Yani Çanakkale’yi vuran, İstanbul’u işgal eden İngiliz gemisi. Yunan Ege’deki tatbikatlarını bu isimle yapar. Bize tatbikata yeltenme. Türk’ün sabrını zorlama.
#PagosçusunTunçSoyer
Milliyetçi Hareket Partisi Seferihisar İlçe başkanı. Ahmet Şeremet
Öte yandan Belediye yetkililerinin yapmış olduğu açıklama ”iskelenin geçmiş dönemlerden bu güne aynı isimde olduğuydu.”