İçerikler
Bilgisayar alışılmadık derecede yüksek ses çıkarıyorsa veya çalışma sıcaklığı birkaç ay öncesine göre önemli ölçüde yüksekse, bilgisayarı temizleme zamanı gelmiştir. Bilgisayar Ne Sıklıkta Temizlenmeli, toz ve kir kasaya yerleşir ve büyük donanım hasarına neden olabilir. Ayrıca fare ve klavye gibi giriş aygıtlarında toz, kir ve mikroplar biriktiğinden düzenli temizlik yapılması önerilir.
PC ne sıklıkla temizlenmeli?
Bilgisayar temizleme sıklığı kullanıma bağlıdır. Bilgisayarınızı her gün kullanıyorsanız, ayda bir kez temizlemelisiniz. Öte yandan, bilgisayarı yalnızca birkaç günde bir kullananlar, genellikle dört ayda bir temizlik yaparak idare edebilirler.
Kural olarak, en geç bilgisayarı temizleme zamanının geldiğini görmek kolaydır. PC zaten çok fazla toz topladıysa, çalışma sırasında öncekinden çok daha yüksek olacaktır. Bu noktadan sonra, soğutucunun ve bilgisayar performansının yavaşlaması çok uzun sürmeyecektir. Aşırı ısınmayı ve hasarı önlemek için PC en az ayda bir temizlenmelidir.

Ekran – Monitör Temizleme
Monitör kirliyse, bu hemen belli olur. Temizlemeden önce cihazın güç kaynağından ayrı olarak soğumasına izin verilmelidir. Temiz bir mikrofiber bez en iyisidir. Cam temizleyici kullanılmamalıdır ve musluk suyu iz ve iz bırakabileceğinden tavsiye edilmez. LCD ekranlar için özel bir temizleme kiti en iyisidir.
LCD ekranlar çok hassas olduğundan temizlik yaparken nemden ve çok fazla basınçtan her durumda kaçınılmalıdır. Bez sadece hafif nemli olmalı ve çok fazla basınçla silmek yerine kirli bir alan üzerinde daha sık silinmelidir.
Fare – Mause, Klavye gibi Aparatlar Nasıl Temizlenir
Fare (mause) genellikle o kadar hassas değildir ve dışarıdan su ile silinebilir. Genellikle fare parçalara ayrılamaz. Fare tekerleğinde veya tuşların altında toz birikmişse, bir iğne ile dikkatlice çıkarılabilir. Özellikle kayan yüzeylerde kir birikir, bu nedenle mouse pad’in de temizlenmesi gerekir.
Klavye en geç tuşlar arasında kırıntı, toz ve kir görüldüğünde temizlenmelidir.

Klavye ters çevrilirse ve alt tarafa birkaç kez dokunursanız, pisliğin en kötüsü düşer. Klavye nemli bir bez ve biraz dezenfektan sprey ile mikroplara karşı silinmelidir. Düğmeler arasındaki kuru kir, kutudan basınçlı hava ile hızlı ve kolay bir şekilde çıkarılabilir.
Soğutucuyu Temizlemesi Nasıl Yapılır
İşlemci soğutucusuna takıldığında ulaşılması ve temizlenmesi zordur. Bu nedenle, kapsamlı temizlik için soğutma bloğu çıkarılmalıdır. Bazı durumlarda bunun için anakartın çıkarılması gerekir. Ancak, grafik kartı soğutucusu yalnızca ileri düzey kullanıcılar tarafından çıkarılmalıdır ve PC artık garantili değilse, garantinin kaldırılması garantiyi geçersiz kılacaktır. Isı emiciyi çıkarmak istemiyorsanız, ince işler için kuru bir bez ve pamuklu çubukla temizleyebilirsiniz. Kirin daha fazla yayılmaması için çubukların her iki tarafı sadece bir kez kullanılmalıdır.
- Fan Temizlemesi
Bazı fanlarda rotor kanat kısmı çıkarılabilir, bu da temizliği kolaylaştırır . Ancak çoğu durumda bu mümkün değildir.
Rotor kanatlarındaki toz, bir fırça ile kolaylıkla temizlenebilir.
İnatçı toz, nemli mutfak kağıdıyla da silinebilir. Yapraklar temizlik sırasında döndürülebilir, böylece tüm alanlara kolayca erişilebilir.

Her bilgisayarda, ana karttan ve güç kaynağından çeşitli bileşenlere giden bazı güç ve veri kabloları vardır .
Bunlar genellikle düzensiz bir şekilde düzenlenir ve ayrıca ısı emiciyi kaplayabilir, hava akışını engelleyebilir veya fanlar tarafından emilebilir. Bu nedenle kabloların düzgün bir şekilde döşenmesi ve kablo bağları ile sabitlenmesi tavsiye edilir.
Bir profesyonel tarafından bilgisayar temizliği
Temizlemeyi kendine güvenmeyen, çok zaman alıcı bulan veya garanti süresinin dolmasını istemeyenler bilgisayar temizliğini bir profesyonele bırakabilirler.

Bilgisayarın profesyonel temizliği, üretici veya Teknik Servis tarafından yapılabilir. Bunun maliyeti, genellikle 50 ila 100 lira arasındadır.