Çocuk işçiliğinin başlıca sebepleri arasinda yoksulluk ve işsizlik geliyor. Bunlar nüfus, göç, eğitim düzeyi, ekonomik gelişim ve sosyal kalkınma kavramlarıyla doğrudan ilgilidir ve çocuk işçiliğinin temel sonuçlarından biri eğitime devamsızlıkdır.
Maalesef günümüzde çocuk işçi rakamları hâlâ yükselmektedir. Uluslararası sözleşmelerde taraf ülkelerin ve şirketlerin; ekonomik büyüme hedefleri planlarken uzun vade de yoksulluğun azaltılması için sosyal ve finansal destek paketlerini oluşturması, çocukların çalıştırılmaması konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor.
Yaş grubuna göre çocuk işçi oranlarına bakıldığında, çoğunlukla yaşca küçük olan grubun gelişimlerine uygun olmayan işlerde yer aldığı söylenebilir.
5-11 yaş grubu %48
12-14 yaş grubu %28
15-18 yaş grubu %24
Bu rakamlar sadece tahmin. Kayıt altına alınmamış durumlar olduğu dikkate alındığında çocuk işçiliğinin önünü kesmek için küresel ve yerel ölçekte çok daha fazla denetime ve işbirliğine ihtiyaç olduğu ortada.
Çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar, 5 temel bileşene dayanmaktadır…
● Çocuk işçi olarak çalıştığı veya risk altında olduğu belirlenen Türk vatandaşı veya sığınmacı çocuklar ve ailelerinin çocuk koruma, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini arttırmak.
● Meslek Teknik Eğitim ve çıraklık programlarının kapasitelerini güçlendirerek örgün eğitim yoluyla mesleki beceri kazanımını ve nitelikli istihdama geçişini arttırmak.
● Ulusal düzeyde çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasından ve faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu kurumların kapasitelerinin güçlenmesine katkıda bulunmak.
● Çocuk işçiliğini normalleşdiren ve süreklilik kazandıran düşünce ve toplumsal ön kabulleri değiştirmek.
● Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik politika çalışmalarını ve sosyal koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla bilgi ve kanıt üretmek.
Çocuk işçiliğine son vermek için sadece Devletlerin değil vatandaşların da duyarlı olmaları gerekmektedir.
Sanayiler de, sokaklar da onlar bizim bilmediğimiz bir çok yerdeler…
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık.