Gastrit belirtisi ve tedavisi

featured
Gastrit belirtisi ve tedavisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçerikler

İltihaplı mide çeperi ağrılı ve uzundur. Gastrite belirtisi sıklıkla karın ağrısıdır, dolgunluk hissi ve iştahsızlık eşlik eder, bu da semptomları çeşitlendirir ve sınıflandırılmasını zorlaştırır. Ve Tedavisi teşhis konulduktan sonra, bununla birlikte, semptomlar için birkaç ipucu ve ev ilaçları vardır.

Gastrit nedir?

Gastrit nedir?

Yemek yerken, yemek mideye yemek borusu yoluyla ulaşır ve burada yiyecekler önceden sindirilir. Bunu yapmak için vücudun yiyecekleri parçalayan mide asidine ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, bu asit mide zarına saldırabilir. Mide mukozası, mide asidine karşı koruyucu bir mukus tabakası oluşturur ve böylece hassas mide mukozasını korur. Ancak bu koruma bozulabilir.

Bu koruyucu film olmadan mide asidi mide zarına saldırır ve uzun vadede iltihaplanmaya neden olur.

Gastrit nedenleri şunlardır:

  • İbuprofen gibi ilaçlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Nikotin, kahve, alkol, baharatlı ve ağır yiyecekler
  • Stres
  • Hastalık veya yaralanmadan kaynaklanan fiziksel stres
  • Radyoterapi
  • Asitler veya bazlar

Mide mukozasının iltihaplanması – nedenleri ve komplikasyonları

Akut gastrit
Gastrit akut ve kronik olabilir. Akut gastrit kendini şiddetli, bıçaklayan veya yanan mide ağrısı, ishal, mide bulantısı ve dolgunluk hissi olarak gösterir.
Ağrı aniden ve aniden ortaya çıkar. Karın şişmiş ve hassastır ve karın üzerindeki baskı ağrıyı daha da kötüleştirir. Ağrı arkaya doğru yayılabilir ve buna ishal ve kusma eşlik edebilir.

Kronik gastrit
Kronik form nadiren şiddetli semptomlara sahiptir. Çoğunlukla karın ağrısı, bulantı ve karında baskı hissi gibi spesifik değildirler. Sonuç olarak, kronik gastrit nadiren teşhis edilir veya çok geç tanınır.

üç tür mide mukozal iltihabı vardır.

Genel olarak konuşursak, üç tür mide mukozal iltihabı vardır.

Tip A gastrit:
Bu tip gastrit, bir otoimmün reaksiyonla tetiklenir. Kendi bağışıklık sistemi mide zarına saldırarak iltihaplanmasına neden olur. Mide asidi üreten paryetal hücreler saldırıya uğrar, bu da midenin daha az mide asidi ürettiği anlamına gelir. Vücut, daha fazla mide asidi üretmesi gereken gastrin üreterek bunu telafi etmeye çalışır. Bu işlem mideye daha fazla zarar verir.
Uzun vadede mide ülseri veya tümörleri gelişebilir. Ek olarak, anemiyi tetikleyebilecek B 12 vitamini emilimi inhibe edilir.

B Tipi:
Bu formun en yaygın nedeni Helicobacter pylori bakterisidir. Her saniyede bir yetişkin, bakteriyi bilmeden taşır. Mide asidi normalde Helicobacter pylori üretimini engeller, ancak bakteri bununla savaşabilir. Çünkü etrafındaki mide asidini nötralize ederek düşünebilsin.
Sonuç olarak, ciddi vakalarda kanamaya yol açan mide ülserleri gelişebilir.

C Tipi:
İlaçlar buradaki nedendir. En yaygın nedenler ağrı kesiciler ve asetilsalisilik asit, ibuprofen veya diklofenak gibi romatoid ilaçlardır. Diğer bir neden, safranın duodenumdan mideye geri akmasıdır.
Bu mide zarını tahriş eder ve iltihabı tetikler.

Olası komplikasyonlar

Mide ülserleri ve tümörleri oluşturmanın yanı sıra, iltihap yemek borusu ve oniki parmak bağırsağına da yayılabilir.

Kronik form nadiren şiddetli semptomlara sahiptir
  • Bu ağrı ve rahatsızlığı artırır ve yaşam kalitesi ciddi şekilde kısıtlanabilir.

Gastrit Tedavisi
İlaca ek olarak, kendiniz de çok şey yapabilirsiniz. İlaç olarak mide asidi üretimini engelleyen asit blokerleri kullanılabilir. Yine de terapi nedene bağlıdır.

Tip C gastritte ilaca ek olarak mide koruması almalısınız, tip B gastrit ile bakteri ile mücadele edilmelidir. Ayrıca hafif öğünler yediğinizden ve mideyi sakinleştirdiğinizden emin olun. Mideyi tahriş edebileceğinden alkol, sigara ve kafeinden uzak durun. Küçük ve düzenli öğünler yiyin. Mümkünse stresi azaltın çünkü stres mideyi etkiler ve semptomları kötüleştirebilir.

seo hizmeti - seferihisar web tasarım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

His Medya | Haber, Video, Yaşam, Astroloji ve dahası... ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!