İnternette alışveriş artıyor; özellikle korona salgını nedeniyle mağazaların çoğu kapalı olduğu için. Online alışveriş kolay, hızlıdır ve birçok ürün internette daha ucuza bulunabilir. İnternetten alışveriş yapan kişiler, örneğin kredi kartı bilgilerini ve şifrelerini hedefleyen suçluların kurbanı olduğu için, internette alışveriş yaparken özel dikkat gösterilmesi gerekmektedir…
Aşağıdaki ipuçları, güvenli bir şekilde çevrimiçi alışveriş yapmanıza yardımcı olabilir. Sertifikalara ve onay mühürlerine dikkat edin. Tek kullanımlık sanal kart kullanın!.
Çevrimiçi mağazaların çeşitliliği harika, ancak hepsi saygın değil. Bağımsız test merkezlerinden alınan sertifikalar ve onay mühürleri, çevrimiçi mağazanın saygın bir sağlayıcı olduğunu gösterir. Bu test merkezleri, örneğin, “TÜV Süd”, Güvenilir Mağazalar “ve” Sertifikalı çevrimiçi mağaza “dır.

Ancak, onay mühürleri konusunda da dikkatli olunması tavsiye edilir, çünkü bazı sahte dükkanlar bu tür onay mühürlerini taklit eder. Gerçek bir onay mührü olup olmadığını belirlemek için üzerine tıklayabilirsiniz. Onay mührü gerçekse, doğrudan ilgili test merkezinin web sitesine yönlendirileceksiniz.
- İncelemeleri okuyun
Müşteri derecelendirmeleri genellikle saygın bir bayi olup olmadığına dair bir fikir verir. Ancak incelemelerin de dikkatle okunması gerekir, çünkü tüm incelemeler gerçek değildir. Genellikle incelemeler müşterilerden gelmez, ancak çevrimiçi mağazanın kendisinden veya operatörün bir ücret karşılığında yazılmış olumlu incelemeleri vardır.
Doğrudan çevrimiçi mağazanın web sitesinde yapılan incelemelere ek olarak, perakendeci hakkındaki incelemelerin ve harici sitelerdeki deneyim raporlarının da okunması tavsiye edilir.
- Güvenli şifreler kullanın
Güvenli bir parola, siber saldırılara karşı özellikle önemli bir korumadır. Parolanın kırılmasını önlemek için en az sekiz karakter uzunluğunda olması gerekir. Ayrıca harfler, sayılar ve özel karakterler içermelidir. Farklı sayfalar için farklı şifreler kullanılmalıdır. Ayrıca şifrelerin düzenli olarak değiştirilmesi tavsiye edilir.
Kişisel bilgileri koruyun
Çevrimiçi alışveriş için kişisel ve bazen hassas veriler serbest bırakılır. Bu bilgiler asgari düzeyde sınırlandırılmalıdır. Kişisel verilere yetkisiz erişimi önlemek için, veri aktarımının şifrelenmiş olması önemlidir. Bu, tarayıcının adres çubuğundaki “https: //” kısaltması ve küçük yeşil kilit simgesiyle tanınabilir.
Güvenilir mağazalarda, sipariş sürecinin sonunda verilerin aktarılıp aktarılamayacağı sorusu ortaya çıkar. “Hayır” her zaman tıklanmalıdır.
Dükkanın menşeini kontrol edin. Çevrimiçi mağazanın menşei, ciddiyet hakkında mutlaka bir şey söylemeyebilir, ancak şirket adresi ve iletişim bilgileri ile birlikte tedarikçi detayları baskıda bulunmalıdır. Perakendeci yurtdışında değilse, alıcı hakları ve alıcı korumasının uygulanması da daha kolaydır.
Ayrıca yurt dışından gelen malların kargo masrafları çok pahalı olabilir, teslimat daha uzun sürebilir ve ek gümrük ücretleri uygulanabilir. Bu nedenle Türkiye merkezli online mağazalar tercih edilmelidir.

Bir çevrimiçi mağazadan sipariş verirseniz, genellikle aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli ödeme yöntemleriniz vardır. Güvenli bir ödeme yöntemi seçmeye özen gösterilmelidir. Mallar teslim alınana kadar hiçbir şey ödenmemelidir.
Kredi kartıyla ödeme yapmak güvenli bir seçenektir, çünkü bu, hatalı olarak borçlandırılan tutarların iptal edilmesine neden olabilir.
Teslimatta nakit ödeme, fatura ve otomatik ödeme de güvenli kabul edilir. PayPal gibi çevrimiçi ödeme hizmetleriyle güvenli ödemeler de mümkündür. not: Ülkemizde PayPal kullanılmamaktadır, bunun yerine PaPara tercih edilebilir…
İade düzenlemelerini kontrol edin. Bir çevrimiçi mağazaya sipariş vermeden önce, iadenin nasıl işlediği ve masrafları kimin karşıladığı kontrol edilmelidir . Çevrimiçi mağazanın iade nakliye masraflarını ödemesi avantajlıdır. Gerekirse malların bir neden belirtilmeden geri gönderilmesi halinde de masraflar oluşabilir.
Pazarlıklara dikkat edin. Genellikle, teklif fiyatının piyasa değerinin çok altında olduğu varsayılan pazarlıkların reklamı yapılır. Bu durumda, bu pazarlıklar genellikle sahte dükkanlar tarafından kullanıldığı veya kalitesiz olduğu için dikkatli olunması önerilir.

Bunun yerine, tanıdık dükkanların fiyatlarını karşılaştırmalısınız; bunlar aynı zamanda tekrar tekrar indirimler ve promosyonlar sunar.
Kamusal alanlarda mobil alışveriş yapmaktan kaçının (Ücretsiz Wifi)
Gittikçe daha fazla insan çevrimiçi alışveriş için mobil cihazları kullandıkça, mobil alışveriş giderek daha popüler hale geliyor. Bunu yaparken, güvenliğe daha fazla dikkat edilmelidir. Banka bilgileri yabancıların önünde girilmemelidir. Ayrıca, mümkünse, verilerin bilgisayar korsanları tarafından kolayca çalınabileceği yer olduğundan, çevrimiçi satın alımlar halka açık WLAN üzerinden yapılmamalıdır.