İçerikler
Spor Öncesi Doktora Mutlaka Görünün
Sağlıklı bir yaşamın altın kuralı spor, kişinin hem beden hem de ruh sağlığı açısından oldukça faydalı. İster spor salonlarında dinç ve sportif bir vücudun hayaliyle ter dökün, isterseniz de temiz havada günlük bir yürüyüşle ciğerlerinizi oksijene doyurun. Günümüzün en büyük tehdidi hareketsiz yaşamın önüne, bir kaç dakikanızı ayırarak yapacağınız sporla geçebilirsiniz. Ancak sağlıklı bir yaşam hayali kurarken, bilinçsizce yapılan sporla yaşayabileceğiniz kazaların varlığını da unutmayın. Spor yapmayı kafanıza koyduğunuz andan itibaren bir doktora görünerek vücudunuzun risk haritasını mutlaka çıkarttırın. Bedeninizin kapalı bir kutu gibi, bir çok hastalığı da sizden saklayabileceği gerçeğini göz ardı etmemelisiniz. Özellikle kalbinizin yapacağınız spora ne kadar dayanıklı olduğunu doktor muayenesi olmadan bilmeniz elbette ki imkansız. Spor kıyafetlerinizi giyip, spor salonuna keyifle koşarken iskelet yapınızın ne kadar sağlıklı olduğunun farkında mısınız peki? Spor öncesi yapılacak bir kaç test ve kontrolle içiniz rahat bir şekilde sporun keyfini çıkarmak sizin elinizde.
Boyun ve Omurlara Dikkat
Spor matınızın üzerinde plates yaparken ya da düz bir karın hayaliyle mekik çekerken boyun ve omurlarınızı sakatlamaktan kaçının. Eğer bir spor salonunda spor yapıyorsanız, mutlaka spor eğitmeninin direktifleri doğrultusunda hareket edin. Spora başlamadan evvel hiçbirimizin dikkat etmediği ısınma(warm up) ve spor sonrası soğuma(cool down) egzersizlerinin yapılmayışı, spor kazalarının en temel sebeplerindendir. Boynu gereksiz zorlamaktan kaçının ve ani yapılacak hareketlerle de yaşanacak eklem ve kas ağrılarına davetiye çıkarmayın.
Sporcuların Kabusu Spor Kazaları Nelerdir
Kramplar: Isınma ve soğuma hareketlerini ihmal edenlerdenseniz, karşınıza en çok çıkacak sakatlık kramplardır. Üşenip, es geçtiğiniz bu hareketlerin aslında kas ve iskelet sisteminiz için ne kadar önemli olduğunu öncelikle kavrayın. Kaslarınızı gereksiz yere zorlamaktan kaçının ve yormayın.
Ayak bileğinin Burkulması: Ani hareketler, dikkatsizlik, yanlış basma gibi nedenlerle ayak bileğinizdeki liflere zarar verebilirsiniz. Eklem ağrıları, lif kopması/zedelenmesi gibi kabusları yaşamamak için dikkati elden bırakmayın.
Kasık Ağrıları: Özellikle iç/dış bacak çalıştırırken ya da plates yaparken yapacağınız bilinçsiz hareketler canınızın bir hayli yanmasına neden olabilir.
Diz Ağrıları: Özellikle koşu yapanların sık yaşadığı bir sorundur. Koşuya ve yürüyüşe uygun olmayan ayakkabı tercihlerinden kaçınmalısınız. Diz çevresindeki kasları güçlendirmek isterken, geçmeyen ağrılarla uğraşmamak adına sporcu ekipmanlarınıza hassasiyet göstermelisiniz.
Spor Kazalarının Önüne Nasıl Geçilir
Spora başlamadan önce vücudunuzu mutlaka dinleyin. Uykusuz, stresli ve sağlıksız beslenen bir vucutla yapacağınız bir sporun size yarardan çok zarar getireceğini aklınızın bir köşesine yazın. Önceliğiniz bedeninizi sevmek, ona gereken özeni göstermek ve şımartmak olsun. Dinç bir zihin, konsantrasyonu tam bir bedenle kolları sıvayın ve kendinize sporu bir yaşam stili olarak kabul ettirin. Spor kazalarının en sık nedenleri yanlış yapılan diyetler, uykusuzluk, stresten kaynaklı konsantre olamama ve kas ağrılarıdır. Nasıl ki yolculuğa çıkarken valizinizi hazırlayarak yola çıkmanın ilk adımını atıyorsanız, spora başlarken de bu etmenlere dikkat ederek vücudunuzu spora hazırlamalısınız. Ve unutmamanız gereken en önemli şeyin ‘su içmek’ olduğunu da sık sık kendinize hatırlatın. Sporun sizde yarattığı değişimin tadını çıkarmak istiyorsanız bu söylediklerimizi aklınızdan sakın çıkarmayın :)