İçerikler
Avustralya’nın New South Wales eyaletinde 2020 yılının son günleri, her zamankinden daha sıcak geçti.
Eylülde başlayan orman yangınlarının sonucu olarak bölge, 2003 öncesinden bu yana görülen en şiddetli yangın sezonunu yaşadı. Görülmedik büyüklüğe sahip olan “mega yangın”, 2,1 milyon hektar alanının kül olmasına ve altı insanın ölümüne yol açtı. Avustralya’da yangınların en sık görüldüğü zaman, geçmişte genelde ocak ayının ortaları oluyordu.

2020’de dünyanın farklı bölgeleri art arda çıkan, normalden erken başlayan ve daha uzun süren yangınlara sahne oldu.
Her ne kadar orman yangınları bazı ekosistemlerin doğal döngülerinin bir parçası olsa da görülme sıklıkları ve büyüklüklerindeki artış kamu ve çevre sağlığını tehdit eder hâle geldi. Bu durum, yangınlara daha yatkın hâle gelen dünyada kaygı verici sonuçlara yol açmakta.
ŞİMDİ İSE… YIL 2021, YER TÜRKİYE…. PKK TARAFINDAN KUNDAKLANAN ORMANLARIMIZ
Türkiye‘de geçen haftanın sonundan bu yana 35 ilde 129 yangın çıktı. Bunların 122’si kontrol altına alınırken; Manavgat, Marmaris ve Bodrum gibi yerlerde yangın söndürme çalışmaları halen devam ediyor. Yangınlar nedeniyle şu ana kadar sekiz kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı, hayvanlar ve tarım arazilerimiz de telef oldu….

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Mazı ile Çökertme arasındaki bölgede devam eden orman yangınlarına ilişkin Twitter hesabında bir video paylaştı.
#havadanmüdahaleistiyoruz#BodrumYanıyor pic.twitter.com/dXYDj2Wubm
— Ahmet Aras (@ahmetarasbodrum) August 1, 2021
“Burada cehennemi yaşıyoruz. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Yamaçlar cayır cayır yanıyor” diyerek paylaştığı videoda Aras şunları söyledi:
“Burada zaten karadan müdahale imkansız. Hiçbir şey yapamazsınız. Burada ancak uçak ve helikopter müdahalesi olabilir ama onun için de geç kaldık. Yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz.”
O KADAR İNSAN,AĞAÇLAR,YAŞAYAN CANLILAR EVSİZ VE YUVASIZ KALDI…
Pakdemirli, yangın söndürme araçlarıyla ilgili tartışmalara da açıklamasında değindi.
‘Havada ne kullandığınız değil, yere ne kadar su attığınız önemlidir “diyen Pakdemirli, orman yangınlarında kullanılan “1 helikopterin, 1 uçak potansiyelinde su atabildiğini” ifade etti.

Pakdemirli’nin açıklaması şöyle devam etti:
“Şu an kullanılan son teknoloji amfibik uçakların su taşıma kapasitesi 12 tondur. Manavgat yangınında uçaklar etkili şekilde kullanılmıştır. Yangına müdahalede kullanılan helikopterlerin su taşıma kapasitesi de 10 tona kadar çıkmaktadır. Yani bizdeki 1 helikopter, 1 uçak potansiyelinde su atabilmektedir. Esasen havada ne kullandığınız değil, yere ne kadar su attığınız önemlidir. Böyle bakıldığında ’45 uçağımız var’ diyebiliriz”
PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ üstlendi

Yangınların terör örgütü PKK’nın sabotajları olduğuna yönelik çok sayıda emare bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Hatay’da çıkan ve büyük hasara yol açan yangınları PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ üstlenmişti. Son günlerde çıkan yangınlar da benzer şekilde PKK’lı ‘Ateşin Çocukları İnisiyatifi’ tarafından üstleniliyor. Sosyal medyada PKK sempatizanları bu yönde paylaşımlar yapıyor. Özellikle turistik bölgeleri hedef aldılar
SETA‘nın raporuna göre, orman sabotajlarının yaşandığı ilk dönemlerde Yunanistan’daki kamplarda hem ideolojik olarak hem de patlayıcı gibi teknik konularda eğitim gören teröristler, Türkiye’de özellikle turistik bölgelerde orman yangınları çıkarmıştır. 1994’ten itibaren Türkiye’nin özellikle turistik bölgelerinde PKK’nın yangın çıkardığı medyada kendisine genişçe yer buldu.
TÜRKİYE‘de vatanımızın her köşesinde çıkan yangınlar, yüreklerimizi parçalarken bir yandan da hiç bir şey olmamış gibi hayatına devam eden insanlar oldu ve artık ‘PESS‘ dedirten görüntüler de ortaya çıktı..
Tatil bölgelerin de özellikle yerli yabancı bazı turistler, insanlar çaresizlikten yakınırken, onca yangınlara rağmen ünlü restorantlar da yemek yiyip içkisini paylaşan, yüzmeye devam eden, yangın yerine karşı fotoğraf çekip eğlenenler vardı.. Sorarım sizlere ; hayat devam ediyor evet ama birilerinin canı yanarken bu kadar rahatlık size de tuhaf gelmiyor mu ?
Asıl konu nedir arkadaşlar?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada, orman yerleşim yerlerini korumaktan birinci derecede belediyelerin sorumlu olduğunu söyledi.

Özellikle son 4-5 günlük yangınların bilançosunda, bilançonun büyümesinde bir şeyin çok önemli bir katkı payı var. Belediyelerimiz katkıları sonsuz, çok müteşekkiriz, her yerde siyasetten arî belediyelerimizle güzel bir çalışma yürütüyoruz.
* Ancak ben belediyelerimize, ister bizim partiden, ister başka partiden siyasetten arî olarak şu çağrıyı yapıyorum: Hem devam eden yangınlarımızla ilgili hem de yangınlardan sonra bu işin bilançosuyla alakalı olarak bir oturup, toplanıp, yerleşim yerlerinin korunması konusunda belediyelere hem sorumluluklarının hatırlatılması, hem de bunu nasıl daha iyiye taşırızı çalışıyor olmamız lazım.
* Benim son 5 günlük bilançoda gördüğüm, orman teşkilatı yerleşim yerlerini korumaktan, -birinci derecede aslında sorumluluk belediyelerdedir-, ormanların yanmasına müsaade etmek zorunda kaldık.
* Ormanların yanması da sahayı daha da genişletti. Sahanın genişlemesi de yeni yeni yerleşim yerlerine maalesef zarar getirdi. Siyasetten arî bir çağrıdır budur.
* En azından bu yangından sonra oturup, belediyelerimizle birlikte bir çalıştay yapıp, özellikle yerleşim yerlerinin korunması maksadıyla belediyelerimizin buradaki kurumsal kapasitesini nasıl daha iyi hale getirebiliriz, oturup konuşmamız gerekir.
ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERE,BELEDİYELER TÜRK HAVA KURUMUNA… BİRBİRİNİZİN İHMALKARLIĞINI HEPİMİZ ÇEKTİK DOLAYISI İLE BUNDAN SONRA DİYE BİR ŞEY KALMADI. SİZLERE ACİL TELEFON NUMARALARINI VERECEĞİM KENDİ YARAMIZI KENDİMİZ SARIYORUZ ZATEN..
Öncelikli Olarak Bilinmesi Gereken Acil Durum Numaraları
112 Acil Çağrı Merkezi: Ambulans, polis, jandarma, itfaiye, orman yangını ihbarı benzeri pek çok acil durum birimine sadece 112’yi tuşlayarak, tek hat üzerinden ulaşabilirsiniz.
110 İtfaiye: Yangın ve itfaiye olaylarla ilgili acil yardım ihtiyacı duyduğunuzda arayabilirsiniz.
155 Polis İmdat: İlgili hattı arayarak; mağduriyetinizi, şikayetlerinizi, bir suç işleneceğine dair duyduğunuz şüpheyi iletebilir, trafik kazalarını ve trafik kural ihlali ihbarlarınızı bildirebilirsiniz.
156 Jandarma İmdat: Bir suç işleneceğine dair şüphelerinizi, mağduriyetinizi, işlenen bir suçla ilgili tanık olduğunuz detayları iletebilir, can güvenliğinizi tehdit eden durumlara dair şikayet ve endişelerinizi bildirerek yardım talep edebilirsiniz. Cep telefonundan veya sabit telefondan ‘’156″yı tuşladığınızda, bulunduğunuz ilin Jandarma birimine ulaşırsınız. Başka bir ilin Jandarma birimine ulaşmak içinse 156 00 00 numarasının başına 0(ulaşmak istediğiniz jandarma biriminin bağlı olduğu ilin telefon kodu) eklenmeli.
Acil Durum Numaraları…
114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi
122 Afet ve Acil Durum (AFAD) Çağrı Merkezi
140 Terör İhbar Hattı
158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı
168 Kızılay Bağış ve Danışma Hattı
177 Orman Yangını İhbar
182 Merkezi Hekim Randevu Sistemi
183 Sosyal Destek Hattı-Kadın ve Sosyal Hizmetler
187 Doğal Gaz Kaçak
188 Ambulans ve Cenaze Hattı
Arıza Bildirim Numaraları
101 Arıza Takip Hattı
102 Arıza İhbar Hattı
121 Telefon Arıza Telefonu
121 Ankesör Arıza Telefonu
121 Teleks Arıza Telefonu
121 Data Arıza Telefonu
125 Radyo-Tv Arıza Telefonu
126 Kablo Tv Arıza Telefon
185 İSKİ (Su kesintisi sorgulama, arıza ve şikayet iletme vs.)
186 Elektrik Arıza Telefonu
187 Doğalgaz Arıza Telefonu
İhbar ve Şikayet Numaraları
150 BİMER
153 Zabıta Çağrı Merkezi Telefonu
157 İnsan Ticareti Mağdurları Acil Yardım ve İhbar Hattı
178 Alo RTÜK Telefonu
184 Sigara İhbar Hattı
189 Maliye İhbar Telefonu
181 Çevre ve Şehircilik Hattı (Alo Gürültü Şikayet Telefonu)
Bilgi, Danışma ve Destek Numaraları
119 Posta Kodu Danışma
171 Sigara Bırakma Danışma Hattı
174 Gıda Hattı
175 Tüketici Danışma Hattı
182 Ruhsal Bunalım Danışma Hattı
184 Sağlık Danışma Hattı
191 Uyuşturucu ile Mücadele
BİGİLENDİRME
Yangın: Kontrol dışı, tehlike doğuran, söndürülemediği sürece madden ve manen zarar
meydana getiren yanma olayıdır.
SÖNDÜRME MADDELERİ, CİHAZLARI VE SİSTEMLERİ
· Su
· Köpük
· Kuru Kimyevi Toz
· CO2 ve diğer inert gazlar
· Halon Alternatifleri
· D Tozu
· Islak Kimyasallar (Wet-Chemicals)
Araştırdığım Kaynaklar: YENİŞAFAK ve BBC
Ortada bir rant var bence ve parti savaşları yüzünden kendi kibirleri yüzünden olan vatandaşa doğaya oluyor
yaktılar ormanlarımızı şeref***ler
Onlar yaktılar biz tekrar birlik olacağız pes etmek bizim kanımız da yok!!! Sevgilerimle
yazıklar olsun hiç ettiler birde aklımızla dalga geçiyorlar
Birlik olup tekrar yeşereceğiz… Sevgilerimle…