Yorgunluk ve Tükenmişlik Nedir Nasıl Düzelir

featured
Yorgunluk ve Tükenmişlik Nedir ve Nasıl Düzelir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitkinlik, yorgunluk ve tükenmişlik yaygın semptomlardır. Yorgunluk ve Tükenmişlik Nedir Nasıl Düzelir. Çoğu zaman tükenmişlik sendromu olarak bilinen işyerindeki stres tarafından tetiklenirler. Bununla birlikte, daha az bilinen karşıt klinik tablo da vardır. Burada Tükenmişlik (Boreout) Sendromunun ne olduğunu ve bu konuda neler yapabileceğinizi açıklıyoruz.

Tükenmişlik Sendromu nedir?

Tükenmişlik sendromu, kalıcı, olumsuz stresin bir sonucudur. Sendrom kendini yorgunluk, depresif ruh hali ve motivasyon eksikliği ile gösterir. Etkilenenler artık günlük yaşamlarıyla başa çıkamayacaklarını ve kendilerini çalışmaları için motive edemeyeceklerini düşünüyorlar.

Tükenmişlik sendromunu tanımak için 12 aşama tükenmişlik tanımlanmıştır.

Sendrom bir kez ortaya çıktığında, birkaç aşamada ilerler ve örneğin son aşamada depresyon olarak bitebilen birkaç aşaması vardır.

Yorgunluk ve Tükenmişlik Nedir Nasıl Düzelir
Yorgunluk ve Tükenmişlik Nedir Nasıl Düzelir

Aşama 1: Bu, tükenmişlik sendromunun başlangıcıdır. Kendinize yönelik yüksek talepler, mükemmellik ve aşırı motivasyonla başlar.
Aşama 2: Performanstaki başlangıç ​​düşüşünü telafi etmek ve kişinin kendi gereksinimlerini karşılamak için iş sayısı artırılır.
Aşama 3: Burada kişisel ihtiyaçlar ihmal edilir.
4. Aşama: Etkilenenler çatışmalarını giderek daha fazla bastırır ve yüzleşmeler ertelenir.
Aşama 5: Etkilenenler profesyonel duruma giderek daha fazla konsantre olurlar.
Aşama 6: Stres ve yorgunluk giderek daha fazla artar.
Aşama 7: Kişilik değişir. Etkilenenler giderek daha alaycı ve neşesiz hale gelir.
Aşama 8: Bu, kişilik değişikliklerinin daha belirgin hale geldiği yerdir. Etkilenenler eleştiriye karşı daha agresif hale gelir ve duygusal olarak geri çekilir.
Aşama 9: Etkilenen insanlar kendilerine olan hislerini kaybederler.
Aşama 10: Bu aşamada odaklanma bozuklukları ve potansiyel olarak bağımlılık yapıcı davranış vardır.
Aşama 11: Burada etkilenenler depresif ruh halleri, arkadaşsızlık ve belirgin ilgisizlik hissederler.
12. Aşama: Son aşamada fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak tamamen tükenme vardır.

Boreout Sendromu

Tükenmişlik sendromu sosyal olarak tanınır ve kabul edilirken, boreout sendromu hala nispeten yenidir . Boreout sendromu, tükenmişliğin aksine işyerindeki monotonluk ve can sıkıntısı ile tetiklenir. Etkilenenler herhangi bir görevleri olmadığını ve bunun yerine önemsiz ve anlamsız faaliyetlerle görevlendirildiklerini bildiriyorlar.

Belirtiler hala tükenmişlik sendromuna benzer. Etkilenenler, halsizlik, artan yorgunluk, baş dönmesi, iştahsızlık, baş ağrıları, uyku bozuklukları gibi şikayetlerinden bahsediyor. Dış stres faktörü olmamasına rağmen, monotonluk iç stresi tetikler. Bir yandan, etkilenenler işi varmış ve çaresizce iş arıyormuş gibi davranmaya devam ederken, diğer yandan işlerini anlamsız olarak algıladıkları için. Sonuç olarak, etkilenenler kendilerini çalışmaya motive etmekte sorun yaşarlar.

Ek olarak, performans toplumunda yapılacak çok az şey olduğu kabul edilmez ve çok az insan sorunları anlar.

İşlerini kaybetmeden korktukları için çalışanlar meşgul gibi davranıyorlar ve bu da onlara sürekli içlerinde bir vicdan çatışması yaşıyorlar.

Tükenmişliğin aksine, boreout sendromu işyerindeki monotonluk ve can sıkıntısı ile tetiklenir.
Tükenmişliğin aksine, boreout sendromu işyerindeki monotonluk ve can sıkıntısı ile tetiklenir.
  • Ne yapabilirsin

Kendinizi daha kötü hissediyorsanız, durumu değerlendirmenin zamanı gelmiştir. Mesleki durumunuz nasıl? Çok fazla stresiniz mi var yoksa görevleriniz dengesiz mi?

İş durumuna bağlı olarak dürüst bir konuşma yardımcı olabilir. Bu mümkün değilse, iş değişikliği bir seçenek olabilir. Bu, işe gidip gelme sürelerini azaltmanıza veya görevleri değiştirmenize olanak tanır. Sıkıntıyla, anlamlı gönüllülük veya hobiler hayatınıza anlam katmanın bir yolu olabilir.

Küçük önlemlerle tükenmişlik tedavi edilemez. Özellikle erken aşamalarda karşı önlemleri kendiniz alabilirsiniz. Tükenmişlik sendromu zaten katılaşmışsa, genellikle yalnızca tedaviler ve hedeflenen molalar yardımcı olur. Uzun vadeli yardım için, terapiden sonra eski ritme geri dönmemek ve muhtemelen iş değiştirmek veya sıfırdan başlamak da önemlidir.

Sizlerde yorumlarda bizlere yazabilir, bildiğiniz konularda yardımcı olabilirsiniz. Hayat Notları ismindeki blog sitemizde de yemek tariflerinden pratik bilgilere ve kolay dil öğrenim videolarına göz atabilirsiniz…

seo hizmeti - seferihisar web tasarım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

His Medya | Haber, Video, Yaşam, Astroloji ve dahası... ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!